Muixeranga Valls del Vinalopó

La història de la Muixeranga Valls del Vinalopó comença a finals de l’any 2018, amb la participació de la Muixeranga de Monòver en la seua festa gran de Santa Caterina en novembre. Després de l’actuació, alguns participants i altres membres de la colla Corball d’Alacant vam decidir formar una nova agrupació que assajara i actuara durant tot l’any, comprenent els diversos pobles de les valls del Vinalopó. El 5 de maig de 2019 ens vam batejar amb la nostra primera actuació a les XXII Trobades d’escoles en valencià en la Romana.

D’aleshores ençà no hem deixat de créixer, acollint nous i noves membres, ampliant el nostre repertori, aprenent técnica i actuant per tot arreu del territori valencià. Assagem en Novelda, Petrer i Monòver. Encara som una colla en formació, amb una trentena de membres actius, però ja estem consolidant figures de 4 pisos. Fem pinya amb l’il·lusió de difondre el fet muixeranguer i la cultura popular per les comarques del sud.

Muixeranga dels Ports

Som la Muixeranga dels Ports, una colla que porta la nostra tradició i passió arrelada a l’interior de Castelló. La nostra història comença el 2022, quan uns quants entusiastes van decidir unir-se a l’Ermita de Santa Bàrbara de La Mata per iniciar en aquesta tradició tan estimada.

Avui, la Muixeranga dels Ports som un punt de trobada per a tots els qui comparteixen la passió per la cultura popular, la música i la convivència. Som la unió de persones de totes les edats de cada poble de la nostra estimada comarca. Ara per ara, unes 30 participants fem muixerangues al nord del País Valencià.

Treballem fort per créixer i prosperar, per continuar reivindicant la història i portant el nostre esperit a cada racó de la nostra estimada terra.

Muixeranga d’Elx

La creació de la Muixeranga d’Elx va ser en plena pandèmia, té com objectiu aportar una riquesa cultural i lingüística importantíssima a les comarques del sud, pròpia del territori, on també pot crear arrels al sud del País Valencià per vertebrar-nos com a poble.
La muixeranga és un lloc de trobada per a les famílies de la ciutat, on tothom pot sumar en aquesta forma de vida: sana, amb bon ambient i a favor de la defensa de la cultura pròpia del territori.
Actualment hi serem unes 20 persones.

Muixeranga de Segària

La Muixeranga de Segària l’han impulsat persones amb experiència  d’altres muixerangues que comparteixen la il·lusió de crear un nou projecte comarcal “des d’una visió compartida sobre fer grup i fer cultura”. Són ja uns 45  membres que “volem treballar en un projecte on la família sigui l’eix vertebrador en l’aspecte social i el fet muixeranguer el punt de partida per viure la cultura valenciana i estimar la riquesa de les nostres terres”.

La seva intenció inclou, lògicament, fer torres i figures, però va molt més enllà. És “fer un grup que sigui punt de trobada per compartir cultura, aficions, naturalesa  i tot el que passi en una gran família cultural”. I amb especial atenció als més xiquets: “els xiquets i xiquetes són el nostre futur, per això també volem posar el focus principal de la nostra pràctica en ells i elles. Volem un grup on es puguen desenvolupar de manera adequada tots els aspectes psíquics i socials en un entorn segur mentre s’aprèn a estimar la nostra cultura. Confiança, autoestima, superació, cooperació, igualtat, oci saludable, desenvolupament cultural, són, entre molts altres, els valors que pensem hauria de tenir la nostra joventut”.

Muixeranga El Campello

La Muixeranga del Campello, naix el juliol del 2016. Actualment la formem un grup de veïns del Campello amb la intenció de recuperar una tradició cultural de la nostra terra i la nostra mar, perquè al Campello hi ha documents gràfics de torres humanes a la vora del mar als primers anys del segle passat. A hores d’ara la colla està formada per una vintena de membres de totes les edats.
Som una colla molt jove, per tant amb un recorregut xicotet, però des de la nostra primera actuació el 9 d’octubre del 2016 al Campello, hem participat en diferents actes de municipis de la Comunitat.
Encara que som una colla de tres alçades, de tant en tant tenim la sort de compartir plaça amb una bona pinya i podem gaudir d’alguna torre de 4 alçades.
Una figura molt celebrada a la colla i que fem servir per rebre i batejar als nous membres o convidats, és el campelleret, format per un pinet, en el que tres o quatre persones estabilitzen la figura per poder fer desaparèixer la base, moment en el qual la pinya roda la figura mentre l’iniciat s’emporta un esglai considerable.
La nostra festa gran, la marxeranga, la celebrem al juliol de cada any, al voltant de les festes patronals de la Mare de Déu del Carme. El seu signe característic i diferenciador respecte d’altres trobades és el seu esperit mediterrani, la celebrem a la vora de la mar, a la sorra de la nostra platja més tradicional.
La nostra il·lusió és que cada dia més gent s’estime la muixeranga i arrelar de nou a la nostra terra.

Muixeranga de Cullera

A l’any 2011 queda constituida la Associació Muixeranga de Cullera gràcies al trebal de Miquel Martínez Peiró, aleshores amb uns 40 associats. La primera actuació que vam tindre va ser en les Festes Majors de Cullera el 30 d’abril de 2011.
I així any rere any hem continuat difonent i afermant el fet muixeranguer en altres poblacions valencianes en les que era un fet tradicional o que han vist convenient incloure-ho com a fet cultural valencià a potenciar . Creixem poc a poc amb molta il.lusió i molt d’esforç per a poder gaudir d’allo que mes ens agrada que es fer Muixerangues.

Nova Muixeranga d’Algemesí

La Nova Muixeranga d’Algemesí és una associació nascuda el 1997, davant la necessitat d’incorporar la dona en el ball de la Muixeranga que, fins aleshores, li havia estat vetat. La seua aparició i intensa activitat des de llavors, ha permés donar a conéixer, expandir i afermar el fet muixeranguer i el nom d’Algemesí per tot arreu.

El seu primer assaig tingué lloc el 13 de març del 1997. No obstant això, fins gener del 1998 no va ser presentada de forma oficial al poble d’Algemesí i va ser el setembre del mateix any, quan va poder participar en les Festes de la Mare de Déu d’Algemesí.

Actualment està formada per més de 200 persones, La indumentària pròpia de l’associació és el vestit muixeranguer, el qual està format per una camisa i un pantaló de ratlles verticals roges, verdes i blanques, amb disposició arlequinada, confeccionat amb tela de matalàs.

Muixeranga de Xàtiva

D’allà on reneixen les cendres, un 6 de maig de l’any 2016 es va celebrar la reunió constitutiva de la Muixeranga de Xàtiva i eixa és la data, diguem-ne, oficial de la fundació de la nostra colla. Tanmateix, hem de retrocedir fins a l’actuació de la Muixeranga d’Alacant, als actes programats el mes anterior per a la commemoració del 25 d’abril, si volem situar el moment exacte en què algú va tenir la pensada de fundar una colla muixeranguera a la nostra ciutat.

A partir d’eixa data, doncs, la muixeranga de Xàtiva es va situar en el mapa muixeranguer que s’escampa arreu del nostre país de nord a sud. I encara que ningú ens va dir que anava a ser fàcil, no esperàvem que en tant poc de temps fórem tanta gent i amb tantes ganes, era impensable que en tan sols un mes de vida anàrem a Alacant i actuàrem, fer aquella torreta a Barxeta o el castell a Xàtiva, trobar-nos entre els grans i ja no sols poder parlar-los de tu a tu sinó fer-nos companys, amics.

Allà on hem anat, cada poble que hem visitat, ens hem emportat un record, perquè estem formats per cada poble, cada actuació i trobada on hem tocat el cel, perquè «mira si he corregut terres» i sols és el principi.

Muixeranga de Vinaròs

La Muixeranga de Vinaròs és una associació cultural nascuda el 22 de febrer de 2013 a la ciutat de Vinaròs. És la Muixeranga més al nord del País Valencià, i està formada per aproximadament seixanta socis.
La temporada 2017 fou la del ressò que va aconseguir la colla al llarg de l’any per noves situacions.
Els colors roig i blanc estan interposats en la camisa i el pantaló.. El disseny del nou uniforme va agafar com a base la bandera marítima de la ciutat, la qual posteriorment s’ha utilitzat com a la nova bandera de Vinaròs.

Muixeranga La Torrentina

La Torrentina és un col·lectiu de gent decidida i valenta que pren el relleu del seguit d’esforços que s’han donat els últims anys per formar una Muixeranga a la comarca de l’Horta Sud. Actualment, superem els 80 membres.

La Muixeranga La Torrentina es caracteritza per incorporar el ball a les seues actuacions i mostrar figures d’inspiració tradicional.

Al llarg del temps la Muixeranga La Torrentina s’ha fet un lloc en la gran família de Muixerangues que està més forta i viva que mai.