Skip to content

Muixeranga de la Marina Alta

A principis del 2008, es va crear la Muixeranga de Pego, en una primera onada de recuperació d’aquesta tradició a diverses poblacions valencianes. La colla vestia amb brusa verda, faixa blanca i pantalons de senyera, i es caracteritzava per la integració de la tradició muixeranguera, incloent figures tradicionals de la Muixeranga d’Algemesí, les clàssiques campanes dels Negrets de l’Alcúdia, les figueretes del Ball dels Locos de l’Olleria, i alguna figura prestada de les moixigangues.

El 2017, després d’un procés de creixement cap a socis d’altres pobles de la comarca, i entenent el nou temps per a les muixerangues que s’obria amb l’impuls de la federació, es decideix canviar la denominació de la colla a “Muixeranga de la Marina Alta”, amb la finalitat de representar aquesta tradició a tots els pobles de la comarca i amb el creixement, poder estandarditzar-se amb les grans colles que s’estaven formant en aquell moment. També es va canviar la vestimenta, mantenint la camisa verda, i passant a pantalons blancs i faixa negra. Aquest procés de creixement, va culminar el 2018 en la realització per primera vegada de l’Alta de 5, al Festacarrer d’Ondara.

Actualment, la colla viu el millor moment de la història, superant els 100 socis, i consolidant les muixerangues de 5 alçades.

Les millors actuacions han sigut: Festacarrer a Ondara 2018, Fira de Cocentaina 2023, Trobada d’Escoles en valencià a la Marina Alta 2024 a Pego i la XXIII Trobada de Muixerangues d’Algemesí 2024.