La Conlloga Muixeranga de Castelló és una associació cultural creada el novembre de 2013, a Castelló de la Plana, amb la finalitat bàsica de recuperar i promoure la muixeranga, el ball dels valencians i les torres humanes en general; juntament amb altres objectius específics com la difusió de la cultura valenciana, la promoció de la normalització del valencià i el total reconeixement de la igualtat efectiva d’homes i dones.
La inclusió en el nom de l’organització del mot «Conlloga», que ha arribat a esdevindre el nostre àlies preferit, en substitució del més habitual «muixeranga», fa referència a un terme autòcton del nord del País Valencià que ja havia caigut quasi en desús que s’utilitzava per designar un grup de gent amb interessos comuns i solidaris, i que també significa companyia amistosa o lligam de simpatia.
El projecte de creació de la Muixeranga a Castelló ve de molts anys enrere, però es va materialitzar en novembre de 2013 quan un grup de persones interessades en la cultura popular i les tradicions autòctones vam decidir tirar endavant el projecte i intentar-ho. A poc a poc, amb el boca orella i l’ajuda de les xarxes socials, es va anar incrementant en cada assaig el nombre de persones participants. Actualment la Conlloga Muixeranga de Castelló està formada per més de 200 persones de diferents edats. Els primers assajos de la Conlloga van començar al CEIP Tombatossals de la ciutat de Castelló de la Plana amb l’ajuda i cooperació d’altres colles muixerangueres, com la Muixaranga del Camp de Túria i la Nova Muixeranga d’Algemesí.
La primera actuació pública es va celebrar el dia 21 de desembre de 2013 amb motiu de la Fira d’Entitats que organitzava Castelló per la Llengua en commemoració de l’aniversari de les Normes de Castelló de 1932. Aquesta fira seria clau per a la colla, atès que va resultar un punt d’inflexió en l’augment del nombre de persones participants en els nostres assajos. Des d’aleshores hem actuat arreu del País Valencià i Catalunya.
El repertori de figures de la Conlloga Muixeranga de Castelló és ample i fidel al repertori clàssic d’Algemesí, amb figures de tres, quatre i cinc altures. Entre aquestes últimes tenim assolides l’Alta Clàssica, l’Alta de Cinc, la Morera, la Tomasina i la Trobada. A més a més, hem creat figures de tres altures com les Agulles i recuperat el Pilotó, figura de quatre altures pròpia de les comarques de Castelló que havia deixat de fer-se el 1912 a Nules (la Plana Baixa).